5/30/2011

Villa Savoye

Kamalaa mikä huiske ja hulina käy! :) Loppukokeet ovat ohi, mutta lähden loppuviikosta pikkusiskon yo-juhliin, joten päiviin on mahtunut kaikkea mahdollista pakkausyrityksistä "siiiiiiiiis mitä mä laitan päälle"-tuskailuihin. Lauantaina tosin ehdittiin tehdä muutakin, lähdimme nimittäin porukalla Poissyn kylään pois Pariisista, ihan vain yhden talon takia. :) Mutta minkä talon!


Jokainen taidehistorian perusopintoja käynyt on varmasti kuullut Corbusier'n suunnittelemasta Villa Savoye'sta. Uskomatontahan tässä on se, että tuo tönö on rakennettu vuosina 1928-1930, mihin nähden sen modernistinen muotokieli on jotain aivan omaa luokkaansa.


Kyseinen talo suunniteltiin alunperin varakkaan Savoyen perheen loma-asunnoksi, ja jo siinä vaiheessa kansainvälisestikin tunnetulle arkkitehdille annettiin lähes vapaat kädet. Koska ajan tekniikka ei kuitenkaan täysin kohdannut Corbusier'n ideoita, huomattiin muutamassa vuodessa talon olevan käytännössä asuinkelvoton. Kattopuutarhan kasvien kastelujärjestelmän häiriöt aiheuttivat sen, että joka syksy sateiden aikaan kellarissa suorastaan lainehti, ja madame Savoyen kylpyhuone muistutti uimahallia.


Savoyet jatkoivat hammasta purren eloa Villassa aina vuoteen 1940 asti, jolloin toisen maailmansodan alkaessa talo hylättiin ja se päätyi ensin saksalaisten, sitten amerikkalaisten haltuun. Sodan aikana taloa käytettiin mm. viljavarastona, ja se kärsi huomattavia vaurioita. Sodan jälkeen rakennus päätyi kaupungin haltuun, ja se toimi mm. nuorisokeskuksena - arkkitehtien protestien vuoksi se lopulta remontoitiin ja avattiin yleisölle.


Talon historia on minusta niin mielenkiintoinen, että piti hieman sitäkin kerrata. :) Villa Savoye on ihan uskomaton taideteos - se seisoo tukipilareillaan kevyen näköisesti ja sulautuu yllättävän harmonisesti maisemaan. Interiööri on jokaista pikku yksityiskohtaa myöten mietitty ja tyylillisesti varsinainen taidonnäyte.


Olohuoneeseen oli asetettu esille erilaisia Corbusier'n suunnittelemia huonekaluja, ja niitä sai myös kokeilla! :)


Minähän rentoudun vaikka väkisin! :D Päällä tuo ihana Asoksen mekko, josta en luovu ikinä. :)


Ioana halusi vähän yksityisyyttä makkarin ja kylpyosaston välille.


Keittiö oli meidän makuun hieman turhan laitosmainen, mutta ranskalaiseen tyyliin pöydälle jätetty viinilasi huvitti kovasti. :D


Ja pian olikin taas aika palata Pariisiin! Jos jäi Corbusier'n mestariteos kaihertamaan, tuonne(kin) pääsevät kaikki alle 26-vuotiaat EUlaiset ilmaiseksi, kuten niin moneen paikkaan täällä. Ei liene epäilystä etten suosittelisi käymään... :D

Viettäkäähän ihmiset ihana viikko! :)

Translation: On Saturday we went to see Villa Savoye, the modernist house designed by Corbusier! I was fascinated by the history of this house, and by the whole place of course as well. :) Right now I'm trying to decide what on Earth I'm going to wear in my sister's graduation party next Saturday...


Have a lovely week, everyone! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti