6/29/2010

Curiouser and curiouser!


Saarinen, Gesellius, Lindgren. Suomen kolme Suurta Arkkitehtia. Kovia jätkiä, kun päätyivät rakentamaan oman "linnansa" keskelle kalliota. Puhun siis nyt tietenkin Hvitträskistä.


Rakastan kiertää pohjoismaisia taiteilijakoteja (osittain tietysti myös työni takia), ja mielestäni hienoimmat niistä sijaitsevat juuri Suomessa. Halosenniemi, Visavuori, Kalela - oi. Harmillisen harva edes tietää tällaisten paikkojen olemassaolosta.


No, Hvitträskistä sen verran, että nykyiset, yleisölle avoimet museotilat ovat nimenomaan Saarisen itse suunnittelemassa, hänen oman perheensä rakennuksessa. Eliel Saarinenhan tunnetaan mm. Helsingin rautatieaseman suunnittelijana, ja hänen poikansa Eero Saarinen puolestaan saavutti nimeä Yhdysvaltain puolella.

Saarisen kodissa näkyy 1900-luvun alun tyypillinen suomalainen kansallisromanttisuus, jossa vaikutteita on haettu mm. keskiajasta. Vai mitä sanotte näistä ruokasalin upeista kattofreskoista ja mielettömän ihanasta tulisijasta:

Itseäni ainakin ihmetytti, miten aikoinaan kolme kollegaa ovat jaksaneet toisiaan niin hyvin, että ovat suunnitelleet torppansa kaikki samaan pihapiiriin, kauas kaupungista. :) No, Lindgren, joka oli vähän vanhempi Geselliusta ja Saarista, muutti pari vuotta Hvitträskissä asuttuaan muualle perheineen, ja paikalle jäivät poikamies Lindgren sekä naimissa ollut Saarinen vaimoineen.

Saarinen oli tunnettu työnarkomaani (hän teki joskus jopa 12-tuntisiä työpäiviä ateljeessaan), joten hänen vaimollaan tuli pikkuhiljaa aika pitkäksi. Pihan toisella puolella asuneen Geselliuksen terveys oli melko heikko, eikä hän voinut työskennellä pitkiä aikoja kerrallaan, joten kappas vain, hänellä sattuikin sitten aikaa riittämään myös Saarisen vaimolle. :D Siinähän kävi sitten niin, että lempi roihahti kummallakin puolen pihaa, Saarisen tietämättä asiasta tuon taivaallista.

Ruokasalin lasimaalaus, "Kilpakosijat", esittää vasemmalla istuvaa Eliel Saarista ja oikealla nököttävää Geselliusta, sekä näiden välissä istuvaa Saarisen ensimmäistä vaimoa.

Gesellius oli kuitenkin kutsunut sisarensa (joka opiskeli Pariisissa kuvataiteita) kaksikon avuksi Hvitträskiin työskentelemään. Sisar muutti samaan taloon Geselliuksen kanssa, ja alkoi pikkuhiljaa viettää enemmän ja enemmän aikaa ateljeen puolella. Siinä sitten kaksi pihapiirin työnarkomaaniakin löysivät toisensa, ja lopputuloksena olivat Saaristen avioero sekä pian kaksoishäät Hvitträskissä. :P Aikansa suuri skandaali, josta Seiska olisi nykypäivänä repinyt juttua moneksi viikoksi. :D


Jahka toivuin tästä tarinasta, aloin ihastella paikan mieletöntä sisustusta ja puutarhaa. Lumoavia yksityiskohtia! Jos mä joskus saan suunnitella oman huvilan, niin haluan siitä kyllä samantyylisen... :)


Siirtymä näistä silmää hivelevistä näyistä toiseen samanlaiseen: mulla oli päällä "lastenkekkeriasua" :)

Siis:
Hame ja vyö - H&M
T-paita - Promod
Kengät - Vagabond
Laukku - löytynyt vaatekaapista siivouksen yhteydessä :D

Loppuun vielä havainnollistava kuva siitä, että Hvitträskissä tuntui välillä ihan kuin olisi Liisa Ihmemaassa:

Sori kilometripostaus, nauttikaa kaikki aurinkoisesta illasta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti