3/07/2010

Istanbul from my point of view

Istanbul on maailman ainoa kaupunki, joka sijaitsee kahden maanosan alueella: sekä Euroopan että Aasian puolella. Se on myös islamilaisin kaupunki, jossa olen tähän mennessä vieraillut - moskeijoita on vähän joka kadunkulmassa, ja rukouskutsut herättävät aamuyöllä taianomaiseen fiilikseen.

Istanbuliin kannattaakin omasta mielestäni mennä juuri nähtävyyksien ja todella omaleimaisen tunnelman vuoksi, ei niinkään shoppailemaan. Monessa matkaoppaassa parhaaksi shoppailukaduksi nimetty, Taksimissa sijaitseva Istiklal-katu on kyllä pullollaan kauppoja (sieltä löytyvät mm. Bershka, Topshop, Mangon Outlet ja Benetton), mutta hinnat ovat vähintään Suomen tasoa, mikä oli itselleni yllätys. Ostoksia kannattaa tehdä enemmänkin Suuressa Basaarissa (juuri siinä, johon Silkkitie aikoinaan päättyi), koska hieman tinkimällä sieltä saattaa löytää hyvään hintaan kauniita huiveja ja todella maukasta omenateetä. Merkkikäsilaukkujen kopioita näkyy aivan joka puolella myynnissä - olisin toivonut löytäväni nahkaisen käsilaukun, mutta kaikkiin oli läntätty jokin merkkiteksti. :(

Koruja ja hiusasusteita löytää todella edullisesti Aasian puolelta Kadiköystä, johon kulkee lautta Eminonun satamasta. Edestakainen lauttamatka maksaa 1,50 euroa ja näkymät ilta-aikaan ovat upeat, suosittelen! Kadiköyssä ei juuri turisteja näkynyt, ja hintataso oli hieman alhaisempi kuin Euroopan puolella. Lisäksi tunnelma on paljon aidompi kuin nähtävyyksien tuntumassa Sultanahmetissa.

Mitä sitten Istanbulissa kannattaa nähdä? Ainakin perinteiset Hagia Sofia, Sininen moskeija ja Topkapin palatsi kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Sininen moskeija on suljettu yleisöltä aina rukousaikaan, mutta jos ei ole ottanut niistä selvää etukäteen ja osuu paikalle juuri rukousaikaan kuten allekirjoittanut, voi käydä ensin tutustumassa vastapäätä sijaitsevaan Hagia Sofiaan (joka on nykyään museona) ensin ja tulla sitten moskeijalle uudestaan.

Hagia Sofiassa yllätti sen valtava koko. Siinä hämmensi myös, kuinka selvästi sen historia näkyy sekä arkkitehtuurissa että interiöörin koristeissa ja symboleissa: Hagia Sofia on alunperin ollut ortodoksikirkko, mutta se muutettiin myöhemmin moskeijaksi; nykyään rakennus toimii museona. Sisätiloissa ovat sekaisin kattoon maalatut enkelit ja kristilliset kuvaelmat yhdessä islamilaisten tekstilaattojen ja koristekuvioiden kanssa - todella ainutlaatuista.

Sininen moskeija puolestaan on todellakin edelleen uskonnollisessa toiminnassa, ja se tuo vierailuun aivan oman tunnelmansa. Sisätiloissa kannattaa nostaa katse kattoon - koristelut ovat todella pikkutarkkaa työtä.

Topkapin palatsissa on paljon nähtävää - osuimme sinne ihanan aurinkoisena päivänä, joten kauniissa puutarhassa oli mukavaa istuskella ja nauttia ympäröivien rakennusten kauneudesta. Palatsissa kannattaa nähdä ainakin aarrekammion huoneet; niitä on verrattu Ali Baban löytämään aarteeseen, ja esillä on vaikka mitä jalokivin koristeltua juomapulloa ja kantotuolia. Haaremin alue on toinen ehdottoman suositeltava nähtävyys. Vaikka sinne onkin erillinen pääsymaksu, on sen arvoista nähdä muun muassa suosikkivaimon ja sulttaanin kylpyläosasto ja häähuone.

Ennen kaikkea Istanbulissa kannattaa kävellä, kävellä ja kävellä. Sillä tavoin saa parhaan käsityksen kaupungin elämänmenosta ja voi pysähdellä mielenkiintoisten pienten moskeijoiden pihalle kuuntelemaan rukouskutsuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti